Bij ons vind je de lekkerste biologische wijn en biodynamische wijnen. Al onze wijnen zijn biologisch gecertificeerd. Een bewuste keuze, want biowijn boeren hebben liefde voor hun grond en geven de natuur de ruimte. En dat proef je! Wij hebben een voorkeur voor biologische wijnen van ambachtelijke, kleinschalige wijnmakers die niet alleen in de wijngaard, maar ook in de wijnkelder zo puur mogelijk werken. Ervaar de schoonheid van biologische wijn en bovenal: geniet! Proost, op de natuur!

Er is geen galerie geselecteerd of de galerie is verwijderd.

VERS

Wij leveren verse pakketten , biologische groenten en aardappelen.

VARIATIE

Het pakket is gevarieerd. Het wordt afhankelijk van het seizoen samengesteld.

DICHTBIJ

We halen onze groentes bij lokale boeren, dus weinig voedselkilometers.

Er is geen galerie geselecteerd of de galerie is verwijderd.

holen – Margreet van Brakel is sinds 1 februari 2014 directeur van Skal. Donderdag 20 maart gaf ze haar visie op Skal en het toezicht op de biologische sector. Dit deed ze tijdens de bijeenkomst rond de voorzittersoverdracht in het Openluchtmuseum Arnhem. Samen met de andere actoren in de branche wil ze streven naar een gezamenlijk doel: een betrouwbare en bloeiende biologische sector. “Laten we daar onze krachten voor bundelen. Ik sta open voor ideeën. Want: Skal kan het niet alleen. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de sector betrouwbaar te houden”, zei Margreet onder meer.

Fraudegevoelig

Tussen 1989 en 1991 zette ze haar eerste stappen in de biologische sector, toen ze twee afstudeeropdrachten deed bij het Louis Bolk Instituut. “Als ik de sector van toen vergelijk met nu, heeft deze een enorme ontwikkeling doorgemaakt.” Ze ziet de biologische branche als een professionele sector die vraagt om een volwassen toezichthouder. “Na de enorme groei in de afgelopen jaren is biologisch onderdeel geworden van de mainstream. We worden dan ook niet gespaard als er een misstap wordt gezet. De sector wordt bestempeld als ‘fraudegevoelig’. Dat is iets waar wij als toezichthouder rekening mee moeten houden.”


Margreet aan het woord tijdens de bijeenkomst rond de voorzittersoverdracht.

Ze gaf aan dat de fouten die individuele bedrijven maken gevolgen hebben voor het imago van de hele sector. En het is volgens haar een taak van Skal om bedrijven die op het randje opereren zo snel mogelijk aan te pakken. “En ik zie het als een morele verplichting van onze gecertificeerden om melding te maken van misverstanden.”

Samen betrouwbaarheid waarborgen

Margreet wil graag met mensen in de sector overleggen over methoden om de betrouwbaarheid van het biologische product hoog te kunnen houden: “Risicogerichte inspecties, flitsinspecties en kruiscontroles, dat zijn de middelen die Skal in kan zetten. De sector zelf is ook actief in het ontwikkelen van instrumenten om het risico te bepalen en te verminderen. Hoe zetten we dit alles in? Hoe vullen we elkaar aan? Daarover wil ik graag met u van gedachten wisselen.”

Tarieven

De nieuwe directeur ging ook nog even in op het kostenaspect van de Skal-controles. Alle 3600 Skal-gecertificeerden, variërend van kleine biologische telers tot grote producenten, krijgen jaarlijks een inspectie en betalen daarvoor. Margreet erkent dat de tarieven voor kleine of startende boeren vrij hoog liggen: “Waar de grote bedrijven onze tariefstelling ‘een lachertje’ vinden, is het voor kleine, startende boeren een forse drempel om met bio te beginnen en er mee door te gaan. En dat terwijl de primaire sector juist de basis vormt van zowel het product als van de beeldvorming over biologisch. Een tegenstelling waar we als sector iets mee moeten.”

Margreet zal de komende maanden dan ook gaan besteden aan het beter leren kennen van de sector en de uitdagingen waarvoor de sector staat.